Johan Weltzin Kristensen

☀️ Forside — 📝 Læserbreve og tekster — 🛜 Software — 💬 Kontakt


Tag ansvar for gentrificering

19 dec. 2022 Johan Weltzin Kristensen, første vikar i Svendborg Kommunalbestyrelse (EL)

Jeg har intet imod, at der bygges i kommunen. Spørgsmålet er hvor, hvordan, hvorfor og ikke mindst til hvem. Fokus er det "vel mange kompromisser" for developerne, vi ser ved byggeri i Svendborg by og vandkant.

Ud- eller afvikling er en falsk præmis. Gentrificering er konsekvenserne af en investordrevet udvikling. Når én klasse presses ud af byen, og en anden klasses brug af byen bliver dominerende. Vi skal stille krav, hvis der skal laves investeringer og kapitalforentning i byen. Vi skal kræve bidrag og ikke bare rovdrift på det, der nøjsomt er dyrket og groet frem ved vores fælles nænsomme og ansvarlige virkelyst.

Det handler ikke om folk, der bygger et hjem, eller en enkelt landmands udstykning, men developere, der forrenter kapital igen og igen i forskellige byer. Spekulative developeres værk, for eksempel Søfartsskolen (Humlebo Gruppen), Børnely (Manage And Build), Efterskolevej (Claus Larsen Holding), Bycenteret (Proark Group) eller nu Baagøe & Rieber-grunden (ES Ejendomme).

Developernes drift efter forrentning skaber et pres i én retning: Større, højere, dyrere og lavest mulige byggeomkostninger. Gentrificeringen fjerner fællesskaber og skaber vilkår for én måde at forbruge byen på og bidrager ikke til styrkelse af forenings- og kulturlivet. Penge kan købe meget, men ikke skabe værdi.

Det er skønt, at folk flytter hertil, tager del og ansvar for byen og skaber sig et hjem her. Jeg er selv ekskøbenhavner og kan se, hvad Svendborg kan. Vi har nok af skrækeksempler på byudvikling, hvor kapitalen har fået lov til at regere uden modspil og er blevet reduceret til matadorernes spilleplade.

Bragt på faa.dk